Konfirmationssang

Konfirmationssangen – 3 tips til at skrive den!

Der er få traditioner til konfirmationen, som er helt så stadfæstede som at have en sang for konfirmanden. Det er en personlig hyldest til den person, som snart skal til at træde ind i de voksnes rækker.

Men at skrive sådan en sang kan ofte være lidt af en udfordring. Hvad skal man lige have med, og hvordan sørger man for, at det hele er acceptabelt? Jo, det kan du få 3 gode tips til – lige nedenfor!

Når melodien skal vælges

Vælg kun en melodi, som du er sikker på alle kan. Noget af det, som er allervigtigst for, at en konfirmationssang rammer plet er, at alle kan synge med. Der er få ting så trælse som en god sang, der aldrig helt tager fat. Og derfor skal du selvfølgelig vælge en melodi, som alle til festen er nærmest garanterede til at kunne.

Børnesange er især populære her. For mange af os har enten sunget dem for børn, men ellers har man næsten altid hørt dem selv – samtidig er de også meget symbolske for overgangen til voksenlivet. ”Den lille frække Frederik” er et rigtigt godt eksempel på sådan en melodi.

Men det kan også være, at det skal være lidt mere folkeligt. Sange som ”Marken er mejet” eller ”hist hvor vejen slår en bugt” er også gode, fordi de simpelthen er så kendte. De er nemlig ikke helt nye, så der er en god chance for, at flere aldersgrupper til festen kan synge med.

Vis, at du kender konfirmanden – til en vis grænse

Noget af det, som er allersværest, når det kommer til at skrive en konfirmationssang, er at ramme den her hårfine balancen. Det er balancen, hvor man viser, at man kender konfirmanden uden at gøre det hele for internt.

Flere gode tilgange her er at vælge nogle bestemte oplevelser, som ikke kræver megen forklaring. Der skal ikke kræves en masse kontekst, for så vil nogle gæster blive forvirrede. Disse oplevelser må især gerne være sjove – skal sangen afbrydes, så skal det nemlig være af grin!

Men vælg også gerne nogle af konfirmandens gode sider og ros dem. Er konfirmanden kendt for at være musikalsk, dygtig med hænderne eller stærk til at lave mad, så kan det nævnes. Det kan mange genkende, og det er samtidig en måde at vise, at det ikke bare skal handle om at pinliggøre konfirmanden. Du kan finde flere tips til sangen på denne side.

Få hjælp udefra til gennemlæsningen

Det kan være nemt nok at sidde med teksten selv og føle, at den bare er perfekt. Men nogle gange, så skal man simpelthen lige have en anden person med.

Dette kan for det første være til det musiske. Kan denne person lære konfirmationssangen på de få sekunder, som man ofte har til sådan en fest? Det er jo et vigtigt aspekt.

Men samtidig kan denne person også hjælpe med tekstindholdet. Dermed bliver der sørget for, at det ikke er for bredt og vagt, men at det heller ikke er for personligt eller direkte for pinligt. Så kan både du, gæsterne og konfirmanden få et godt grin og et dejligt minde med på vejen!

Check Also

Toastmaster til konfirmation

Toastmaster til konfirmation – det skal du huske En toastmaster er altid en person, der ... Read more