Sådan skriver du en god takketale til konfirmationen
Konfirmationsfester kan afholdes på mange forskellige måder. Det kan være forskelligt fra familie til familie, hvilke traditioner, man har. Men visse dele af en konfirmationsfest går ofte igen, fordi en tradition kan være så udbredt, at den næsten betragtes som et fast indslag ved en konfirmationsfest. Et sådan fast indslag kunne være en takketale. Selvom det ikke er alle konfirmander, der vælger at holde en takketale ved sin konfirmation, vælger mange at gøre det. Det kan være en god anledning til at takke gæsterne for at være kommet, sine forældre for at afholde arrangementet og i det hele taget at sige tak til de mennesker, man holder af.
Er det ved at være din tur til at blive konfirmeret, og vil du gerne holde en tale til din konfirmationsfest, kan det være en god idé på forhånd at tænke lidt over, hvad du godt kunne tænke dig at sige. Du behøver ikke nødvendigvis at skrive en hel tale fra ende til anden, men et par stikord kan også gøre, at du husker at få sagt de ting, du gerne ville, når den store dag kommer.
Hvad skal en konfirmations takketale indeholde?
Måske ikke så overraskende handler en takketale om at sige tak. Det kan være en anledning til at sige tak for festen, tak for gæsternes opmærksomhed eller til at sige tak til de mennesker, man holder af i det hele taget. Der er ikke nogen fast opskrift på en takketale, og det er selvfølgelig op til dig selv, hvad du ønsker at sige tak for, og hvem du ønsker at takke. Ikke desto mindre starter de fleste takketaler med at takke gæsterne for, at de kom. Når du skriver din tale, skal du tænke på dig selv som festens vært. Det er dig, der har inviteret gæsterne. Derfor er det en god gestus at sige tak for, at de er kommet for at fejre din store dag. Har du fået nogle gaver, kan du også vælge at sige tak for dem i din tale. Du kan også takke dine forældre for at arrangere festen, hvis de har gjort det.
Men en takketale kan også handle om at sige tak på et højere plan; tak for gode minder, for hjælp, kærlighed eller omsorg. Det kan være en mulighed for at få sagt nogle af de ting til de mennesker, man holder af, som man måske ikke får sagt i hverdagen. Måske har du noget særlig, du gerne vil takke et familiemedlem for. Det kan være en særlig oplevelse, et særligt minde eller en særlig episode.
Talens tone
Præcis ligesom du selv kan være herre over, hvad du vil takke for, og hvem du vil takke i din takketale, kan du også selv bestemme, hvordan talens tone skal være. Når man snakker om en tales tone, menes der talens stemning eller udtryk. Skal talen være følelsesladet, humoristisk eller noget helt tredje? Humor er aldrig en dårlig idé, men lad gerne din personlighed skinne igennem i talen, så den ikke føles stiv og standardiseret.
Talens længde
En takketale er sjældent en særlig lang tale. Vil du gerne rejse dig op og kort takke dine gæster for at komme, kan du gøre det. Men vil du gerne sige et par ord mere, kan du også gøre det. Dog kan det ofte være en fordel at fatte dig i enkelthed. Et godt råd kan være at starte med at lave en liste over de ting, du gerne vil takke for og så skrive talen på baggrund af de punkter, du kommer frem til. På den måde sørger du for at få sagt de ting, du gerne vil sige uden at skrive en tale, der er for lang eller for indviklet.
Talens form
Som nævnt behøver du ikke at skrive en tale fra ende til anden. Føler du dig bedre tilpas med stikord eller en række punkter, kan din tale også have sådan en form. Er du nervøs for at glemme at få sagt de ting, du gerne vil sige, kan du dog også sagtens vælge at skrive talen som et manuskript. I så fald kan det dog være en god idé at lave et par overskrifter og afsnit, så du nemmere kan få overblik, når du står med talen i hånden på den store dag.
Gå gerne i gang med at skrive talen i god til. Når først konfirmationsfesten nærmer sig, vil der være mange andre ting at se til, og skriver du talen i god tid, har du også mulighed for at læse den igennem og rette i den inden festen.